„Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“-кампания на БЛС

26.09.2017 15:00 753 Коментари: / Добави коментар Източник: БЛС България
„Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“-кампания на БЛС

Българският лекарски съюз стартира национална информационна кампания срещу насилието над медици под надслов „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева. Патрон на кампанията ще бъде Омбудсмана на Република България.

Събитието бе открито с кръгла маса на тема: "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица", съобщават от БЛС. „Кампанията ще бъде дългосрочна, позитивна и ще обединява усилията на институции, организации и медии“, заявиха от ръководството на съюза.

В кръглата маса участие взеха представители на законодателната и изпълнителната власт у нас, Световна здравна организация, директори на големи лечебни заведения в страната, БЧК, пациентски организации, медицински лица, Словенска лекарска камара и др.

По данни на ресорното министерство, случаите на насилие в Спешна помощ са 47 за 2015 г., 28 за 2016 г., 25 за първите шест месеца на 2017 г. От статистиката става ясно, че най-често жертва на насилие са медиците от Спешна помощ. Според анкетираните, главните причини за това са ниската култура и морал на пациентите, прекомерна употреба на алкохол и упойващи вещества и липса на доверие медик - пациент.

Лидия Нейчева - заместник-министър на здравеопазването, отчете 52 случая на агресия над лекари за първите седем месеца на годината. От името на МЗ, министър Нейчева обеща активна подкрепа и тясно сътрудничество с БЛС в борбата с агресията.

Според зам.- вътрешния министър Стефан Балабанов, трябват сериозни практически действия за превенция на агресията. Той пое ангажимента МВР да работи по места в по-тясно сътрудничество с медицинските екипи.

Според омбудсмана Мая Манолова, причината за нападението над медици се корени в хроничното недофинансиране на здравеопазването и засилващата се агресия в обществото, заради нарастващото обществено чувство за липсата на справедливост.

„Повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите чрез съвместни инициативи на пациентски организации и БЛС - материали, семинари и събития; повишаване на комуникационните умения на медиците чрез въвеждане на хорариум в Медицинските заведения за обучение на тема: "Умения за комуникация лекар-пациент"; създаване на единна система към МВР за подаване на сигнали за проява на агресия над медици са само част от мерките, които БЛС е предвидил в рамките на кампаниятя“, заявиха д-р Галинка Павлова – зам.-председател на съсловната организация.

“Диагнозата е поставена. Терапевтичните мерки няма да дадат резултат, необходими са хирургични такива”, позволи си метафората д-р Венцислав Грозев при закриване на дискусията. “Всеки има своя учител и своя лекар. Спасявайки учителя и лекаря си, спасяваме себе си”, призова Грозев в заключение.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Найден Шопов е новият председател на ОБС-Пазарджик
29.11.2023 14:01 139
Найден Шопов е новият председател на ОБС-Пазарджик

Найден Шопов е новият председател на ОБС-Пазарджик. За него гласуваха 23-ма от об...

Нова порция пияни и дрогирани зад волана, още коли в полза на държавата
29.11.2023 13:50 135
Нова порция пияни и дрогирани зад волана, още коли в полза на държавата

8217 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализи...

Лек спад в бизнес климата у нас отчита НСИ
29.11.2023 13:28 66
Лек спад в бизнес климата у нас отчита НСИ

През ноември 2023 г. общият показател на бизнес климата е 21,6%. Показателят оста...

ТМ+

Хороскоп за 29 ноември
29.11.2023 08:58 297 Общество
Хороскоп за 29 ноември

Овен - Предстои ви приятен и усмихнат ден. Затрупани сте със задачи, които...

Протестиращи блокираха подстъпа към АМ Тракия край Пазарджик
28.11.2023 15:52 444 Общество
Протестиращи блокираха подстъпа към АМ Тракия край Пазарджик

Над 20 души се включиха в Националния протест „Справедливост за всички деца...

Коя е думата на 2023 година?
28.11.2023 10:16 229 Общество
Коя е думата на 2023 година?

Прилагателното "автентичен" е думата на годината, обяви американският речник Merr...

Липса на противогрипни ваксини за хората под 65 години в аптеките
27.11.2023 17:52 242 Общество
Липса на противогрипни ваксини за хората под 65 години в аптеките

Тази година противогрипните ваксини, които се поставят у нас са два вида. Те ще п...