18.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Денят на християнското семейство – 21 ноември 2020

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма. 
Празникът се чества и като Ден на християнската младеж и семейството. 

Според православната традиция, Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождества Христово. Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. 

По това какво е времето на този ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Във всеки християнски дом трябва да гори кандило – символ на вярата и благочестието. Вечерта всички в дома се събират около трапезата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, като по този начин се чества и здравата връзка между членовете на семейството. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии