Депутатите изслушаха МВР, ДАНС и Цацаров за шпионския скандал

11.09.2019 14:25 388 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Христина Владимирова България
Депутатите изслушаха МВР, ДАНС и Цацаров за шпионския скандал

По време на пленарното заседание в НС, Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха актуална информация на депутатите във връзка с оповестените от прокуратурата обвинения срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия.

В началото на днешното заседание на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова направи процедурно предложение да бъдат изслушани председателят на ДАНС и Министърът на вътрешните работи във връзка с вчерашния брифинг на прокуратурата.
От своя страна БСП поискаха изслушване и на премиера Бойко Борисов.

От ДАНС заявиха, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, като трансферът на финансовите средства е от руски гражданин, ръководител на организация „Двуглав орел“. Чуждестранният гражданин е имал интереси в различни области, касаещи обществения и политическия живот в България. Според данните, с които органите на реда разполагат, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България. Ръководителите и на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада, като единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод действията му, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава.

Придобита е информация, че двамата чужди граждани развиват съвместна дейност и действам координирано. От ДАНС имат информация, че Николай Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многокрайтно е пътувал за Русия, за да провежда срещи с тях, те са му възлагали задачи и в някои случаи са му давали финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България. В документа се предлага и провеждането на редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическия живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до политическа промяна в България, като това е свързано с реализирането на „Проект България“ и неговата икономическа основа.

„В документа още се посочва , че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, допълни още Димитър Георгиев.

Изслушването на представителите на МВР и ДАНС разбуни опозицията в парламентарната зала с мотивите, че процедурата „изслушване“ и „посещение“ трябва да бъдат разграничени и че получената информация не е повече отколкото преди да влязат в залата. Депутатите поискаха отговори за случая от главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор от своя страна заяви, че и на бизнесмена Константин Малофеев е наложена забрана да влиза в България за период от 10 години. Същата забрана беше наложена вчера и на руския ген. Леонид Решетников. Той допълни, че случаят не представлява политическа акция, свързана с предстоящите местни избори и че това не е атака срещу движение „Русофили“, въпреки че движението е било използвано за реализация на определени цели, свързани с финансиране на пране на пари.

Цацаров припомни, че съдебното производство е започнало на 3 юли тази година, като до момента има 11 претърсвания на адреси, от които са иззети компютърни конфигурации и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лица автомобили, извършени са 8 лични обиска на лица, разпитани са 15 свидетели, двама от тях пред съдия, а 8 са били задържани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия обем доказателства, в качеството на обвиняем е привлечен един, а именно Николай Малинов, който е с мярка 50 000 лв. гаранция и му е наложена забрана да напуска страната.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина
27.02.2020 18:37 251
Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здр...

Бъдещото на Културният дом във Велинград скара общинските съветници
27.02.2020 18:32 599
Бъдещото на Културният дом във Велинград скара общинските съветници

Да стартира ли община Велинград процедурата за отчуждаване на Културния дом и при...

Транспортната схема на община Пазарджик е променена /Маршрутно разписание/
27.02.2020 18:05 3375
Транспортната схема на община Пазарджик е променена /Маршрутно разписание/

След анализ на градските и междуселищни автобусни линии чрез наблюдение на пътник...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 455 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 766 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 10273 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 6185 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...