Депутатите изслушаха МВР, ДАНС и Цацаров за шпионския скандал

11.09.2019 14:25 299 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Христина Владимирова България

По време на пленарното заседание в НС, Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха актуална информация на депутатите във връзка с оповестените от прокуратурата обвинения срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия.

В началото на днешното заседание на парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова направи процедурно предложение да бъдат изслушани председателят на ДАНС и Министърът на вътрешните работи във връзка с вчерашния брифинг на прокуратурата.
От своя страна БСП поискаха изслушване и на премиера Бойко Борисов.

От ДАНС заявиха, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, като трансферът на финансовите средства е от руски гражданин, ръководител на организация „Двуглав орел“. Чуждестранният гражданин е имал интереси в различни области, касаещи обществения и политическия живот в България. Според данните, с които органите на реда разполагат, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България. Ръководителите и на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада, като единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод действията му, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава.

Придобита е информация, че двамата чужди граждани развиват съвместна дейност и действам координирано. От ДАНС имат информация, че Николай Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многокрайтно е пътувал за Русия, за да провежда срещи с тях, те са му възлагали задачи и в някои случаи са му давали финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България. В документа се предлага и провеждането на редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическия живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до политическа промяна в България, като това е свързано с реализирането на „Проект България“ и неговата икономическа основа.

„В документа още се посочва , че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, допълни още Димитър Георгиев.

Изслушването на представителите на МВР и ДАНС разбуни опозицията в парламентарната зала с мотивите, че процедурата „изслушване“ и „посещение“ трябва да бъдат разграничени и че получената информация не е повече отколкото преди да влязат в залата. Депутатите поискаха отговори за случая от главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор от своя страна заяви, че и на бизнесмена Константин Малофеев е наложена забрана да влиза в България за период от 10 години. Същата забрана беше наложена вчера и на руския ген. Леонид Решетников. Той допълни, че случаят не представлява политическа акция, свързана с предстоящите местни избори и че това не е атака срещу движение „Русофили“, въпреки че движението е било използвано за реализация на определени цели, свързани с финансиране на пране на пари.

Цацаров припомни, че съдебното производство е започнало на 3 юли тази година, като до момента има 11 претърсвания на адреси, от които са иззети компютърни конфигурации и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лица автомобили, извършени са 8 лични обиска на лица, разпитани са 15 свидетели, двама от тях пред съдия, а 8 са били задържани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия обем доказателства, в качеството на обвиняем е привлечен един, а именно Николай Малинов, който е с мярка 50 000 лв. гаранция и му е наложена забрана да напуска страната.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Бягство от затвора планирал един от подсъдими по делото за въоръжен грабеж
22.11.2019 16:12 869
Бягство от затвора планирал един от подсъдими по делото за въоръжен грабеж

Бягство от затвора е планирал един от подсъдимите по делото за въоръжен грабеж &n...

Над 4 хил. лв. от концерта за Ивайло в Септември
22.11.2019 16:06 434
Над 4 хил. лв. от концерта за Ивайло в Септември

Повече от 4 000 лева събра благотворителният концерт по повод Деня на християнско...

Близо 2 млн лева за преодоляване на щетите от бедствия в Пазарджишко
22.11.2019 15:41 558
Близо 2 млн лева за преодоляване на щетите от бедствия в Пазарджишко

Близо 2 милиона лева отпусна със свое постановление Министерски съвет на 3 общини...

ТМ+

Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой
18.11.2019 16:51 1887 Акценти
Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой

В следващият репортаж ще ви срещнем с един млад кардиолог. Той не иска да бъда см...

Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила
13.11.2019 22:09 462 Техно
Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Фейсбук фалшиви профили вече са 5,4 милиарда...

Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година
12.11.2019 10:19 240 Техно
Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година

Най-престижните серии в моторните спортове, Формула 1 за пръв път си поставиха це...

Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце
11.11.2019 10:02 3181 Общество
Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце

Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Ни...