10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Депутатите обсъждат Бюджет 2024 на извънредно заседание

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Бюджет 2024 влиза за обсъждане в пленарна зала на първо четене на извънредно заседание на парламента. Текстовете бяха одобрени от бюджетната комисия още в края на ноември, но гледането им в зала се забави заради напрежение сред управляващите партии.

През националната план-сметка се разпределят почти 40% от брутният вътрешен продукт на страната. Разходите, заложени в проектозакона за 2024 г., са с 6 млрд. и 200 млн. лева повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като максималният размер на дълга, който страната може да поеме е до 10 млрд. лева. Бюджетът е изготвен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката.

От ГЕРБ-СДС определиха бюджета като „компромисен“, като основната им критика беше свързана с размера на дефицита. В бюджета той е заложен на 3%. От ГЕРБ настояват да е по-нисък. От ДПС обявиха, че напротив – подкрепят високия дефицит, ако се използва за инвестиции. Остро срещу бюджета възразиха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Мотивите – недостатъчно развитата социална политика и високото ниво на дълг.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии