22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Депутатите обсъждат рестарт на АЕЦ „Белене”

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Народното събрание ще разгледа две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“.

Едното, внесено от „БСП за България“ – за отмяна на мораториума и другото на ГЕРБ – за възобновяване на действията по търсене на инвеститор.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене”.

Единият – предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната ( в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене).

Другият вариант е да се строи със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема.

По думите на Петкова възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи за проекта 1,1 млрд. лева. Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха няколко предложения, с които да се проведе честна процедура.

Пред парламента продължават протестите на противниците на рестарта. Сред тях е и партия “Демократична България”. Оттам коментираха, че правителството не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене.

Нищо не било направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите. 

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии