30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Депутатите се скараха за помощите за отопление

Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от социалното министерство, съобщи ресорният министър Георги Гьоков. Той уточни, че те са със специален разширен режим до помощта за отопление.

Репликата му беше в отговор на искане на ДПС за 50 милиона лева допълнителни средства в държавния бюджет за тази цел. То беше отправено от депутата от движението Рамадан Аталай:

„Министрите като че ли повече ходят по жълтите паважи, а виждаме, че г-н Василев по-често отива вече и зад океана и стигна и до Гърция. Но не можа да намери да стигне до онези места, където дървесината, която купуват по населените места хората от 75 лв. стигна до 280 лв. А пелетите, които ползват извън София, стигнаха в някои дни и до 1000 лв.“

От парламентарната трибуна се чу и предположението, че списъците с нуждаещи се хора от помощ за отопление, които се предават от кметовете, се превръщат в избирателни списъци. Това провокира отговор на вицепремиера Асен Василев:

„Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, искам да ви кажа, че „Продължаваме промяната“ нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда, които имат нужда от дърва за огрев“.

От своя страна, вицепремиерът Корнелия Нинова припомни, че държавните горски стопанства вече сами ще продават дървата за огрев на себестойност, на която са я добили. По този начин ще падне цената на дървесината, убедена е Нинова:

„Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове, да крадат в повече от това, което им е позволено да секат, и да го продават, за да трупат лични печалби“.

Източник: БНР

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии