17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Десетки изоставени коне умират от студ и глад в планината

Десетки коне са били оставени да умрат от студ и глад високо в Осоговската планина. Вчера беше проведена акция на природозащитници.

Цяло стадо от животните са били изоставени от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят, съобщи Нова телевизия.

Те са собственост на бизнесмена Петър Пищалов от Кюстендил.

„Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи беше просто ужасна картина”, разказва една от природозащитничките.

Животните, които са останали живи и полуживи са около 30. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около 1 годинка.

„И младите, и възрастните са много хърбави. Не са яли от отдавна. Нямат вода, храна и подслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат”, разказа друга природозащитничка.

При вчерашната спасителна акция хората се изкачили на около 1800 метра височина, за да спасят конете. Животните не са имали сила да вървят, поради което храна им е оставена на място, за да оцелеят още няколко дни.

Собственикът на конете каза, че всяка есен ги събира, за да ги мести.

„Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първият ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих конете ги няма”, разказа собственикът им.

Той има около 70 коне част, от които са по програма.

„Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме”, каза той.

Бизнесменът твърди, че взима по програма около 140 евро на кон.

Той заяви, че днес ще се качи с шейна и други хора на коне, за да види животните си.

„Взел съм си с мене малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни”, каза той.

Човекът, който стопанисва хижата заяви, че от няколко години по европрограми има много коне в Осоговската планина. Той заяви, че никой не е потърсил него и колегите му за помощ.

„Те хубаво са избягали, но ако имаш 60 коне и те избягат, няма ли да потърсиш помощ?”, каза една от природозащитничките.

Условията в планината са тежки, но хората, които имат желание, ще се качат отново до конете, за да им доставят храна. 

 

/снимка Фейсбук/

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии