14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

ДФ Земеделие изплати 3,8 млн. лева на стопани, пострадали от бедствия

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 3,8 млн. лева на земеделски стопани, пострадали от природни бедствия. Държавната помощ е насочена към тези фермери ,които не успяха да подадат заявленията си преди 26 септември.

По време на големия земеделски протест фермерите настояха за спешно изплащане на компенсациите за поразените от градушки, наводнения и суши ниви. Така в подписания меморандум с правителството залегна ангажимента стопаните, подали заявление до 26 септември да получат подпомагане до 3 работни дни.

На 28 септември за тях бяха платени близо 18 милиона лева. За останалите земеделски стопани срокът за подаване на заявления беше до 6 октомври и сега закъснелите стопани получават парите си.

По схемата за държавна помощ са изплатени общо 21 600 000 лева, като право на подпомагане имат земеделци, на които е издаден протокол за 100% пропаднали площи.

Компенсациите покриват до 80% от разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци и до 40 на 100 от разходите за зърнени култури.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии