27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да са в аптеките

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да бъдат в аптечната мрежа. Това съобщи пред БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа“, отбеляза г-н Костов. и допълни, че в сравнение с миналата година те са с 10 000 повече. „Бройката обаче е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене“, подчерта той.

По думите му ваксините вероятно ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи, посочи също така председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, като същевременно потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

„Понякога сме изхвърляли част от ваксините – и ние, и дистрибуторите – защото нямаше търсене и оставаха около 20-30% неизползвани. Не се ли използват през октомври, ваксините ще трябва да се изхвърлят най-късно през ноември“, обясни Костов.

Според него не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева, посочи той.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии