30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Доц. Кунчев: България ще прилага и ваксината на Янсен

България ще прилага и ваксината на „Янсен“. Това съобщи на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на „Янсен“ и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, посочи той.

„Очакваме още една доставка от 14 000 дози и заедно със сега съществуващите, ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването по всички възможни канали“, допълни доц. Кунчев.

По думите се обсъжда препаратът да се използва за ваксиниране на заетите в туристическия сектор, както и сред ромското население.

„Смятаме да насочим част от количеството към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените дотук 80 хиляди души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме това предимство, че тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кой хора, работещи в тази индустрия са вече защитени“, поясни Кунчев.

Доц. Кунчев потвърди, че ще бъдат отворени отново зелените коридори за ваксинация. Той обаче отказа да прогнозира какво ще е желанието за ваксинация около празниците.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя „Пфайзер“ – „Байонтек“ и 14400 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя „Джонсън и Джонсън“ – 12 000 дози.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии