31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Допълнителни 2000 машини за изборите ще струват 12 млн.лв

„За нас ще бъде сложно, ако методиката, която ЦИК определя за начина, по който ще се проведат изборите, се отложи много късно във времето, защото на базата на тази методика се пише софтуерът за машините за гласуване. Още няма яснота дали с една, или с две карти ще се активира машината (при вот 2 в 1 – б.р.) . За нас е по-просто да е с една смарт карта“. Това заяви пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ – фирмата, доставяща и обслужваща машините за гласуване.

По думите му много важно е да се определи дали след отключването на машината с една карта избирателят ще мине и през двата вида избор, или ще може да се откаже от единия вид – президентски или парламентарни избори.
Според Тодоров не е необходимо ЦИК да чакат указа на президента за насрочване на изборите, за да започнат с подготовката на вариантите 2 в 1 или поотделно и да ги обсъдят с фирмата, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации.

„Има риск, ако софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван достатъчно добре и да се получат усложнения“, каза той.

Тодоров подчерта, че ще има нова обществена поръчка за изборите за президент, за парламент или заедно, а може би и за местните избори в началото на октомври. Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ подчерта, че ще бъде по-трудно, ако изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския вот, отколкото на първия тур. Веселин Тодоров заяви, че и наличните сега машини са достатъчни.

„Те покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини. Сегашните машини стигат, но при 2 в 1 ще има забавяне на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина. Добре е да се закупят още машини, ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като досега, но когато всичко се прави в последния момент, транспортирането им ще е най-скъпият“, обясни Тодоров.

Тодоров подчерта, че около 6 лева ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лева за 2000 машини.

„При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти. Те са по 15 лева. Може би около 600 хил. лева ще са необходими“, посочи той.

Източник: БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии