13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Достъпно за вас – поредна държавна инициатива за по-евтини храни

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни продукти от първа необходимост. Такава инициатива започва Министерство на икономиката.

Това е поредната идея за овладяване на скъпите продукти в последната година. Това правителство не иска да налага административен контрол върху цените и инициативата няма да е задължителна за веригите, а по-скоро трябва да отвори възможност за конкуренция между тях.

Инициативата стартира от 1 ноември. Водят се разговори между експерти от Министерството на икономиката и представители на големите търговски вериги, както и със собственици на по-малките магазини у нас. Резултатите от тези разговори ще научим в началото на следващата седмица.

Очакванията на икономическото министерство са няколко. Най-важното е основни храни у нас, които са в малката потребителска кошница, да станат по-достъпни за хората. Второто очакване е да се намали инфлацията. В момента тя е 6,3% на годишна база и продължава да расте. Изискването за намаляване на инфлацията е свързано с влизането ни в еврозоната.

Идеята на инициативата „Достъпно за вас“ е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, които са в малката потребителска кошница.

За целта търговските вериги трябва да поставят информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която да се предлагат съответните продукти.

„Целта е в крайна сметка българските потребители да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Сега започваме с големите търговски вериги, но приветстваме и по-малките такива да се включат в инициативата. В малката потребителска кошница влизат и не хранителни стоки. Целта е да започнем с храните, но имаме заявки и от определени вериги и търговци, които искат да се включат и с не хранителни, което добър знак“, каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Премиерът заяви, че предлагането във веригите на храни от първа необходимост на достъпни цени не трябва да се приема като налагане на административен контрол върху цените .Според Денков административните мерки обикновено имат краткосрочен резултат и не са устойчиви. С тази инициатива той се надява да се стигне до благородно съревнование между веригите.

„Има разбиране, че те самите трябва да положат усилие, защото те са заинтересовани България да бъде част от шенгенското пространство, от еврозоната, това би било от икономически ползи както за България като цяло, така и за тях като големи икономически оператори в България. Така че има разбиране, че това е наша обща задача – да свалим инфлацията, от една страна, така че да изпълняваме критериите, от друга страна, да повишим и доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и на големите вериги“, каза премиерът Николай Денков.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии