20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Два спасителни хеликоптера купува България

След дълги преговори между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Европейската комисия, страната ни ще получи 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, с които да закупи хеликоптери-линейки.

Заместник-регионалният министър Деница Николова отбеляза, че тези европейски средства ще помогнат на страната ни да реновира спешната си медицинска помощ.Броят на хеликоптерите обаче ще зависи изцяло от това как ще бъде разписан проекта, като на този етап се очертава те да бъдат два.

Те ще помагат в акция по планинско спасяване, транспортиране на пострадали хора, бедствия, аварии и донорски мисии.

До този момент страната ни беше единствената в Европейския съюз без въздушна медицинска помощ.

Средствата по проекта ще бъдат изразходвани още за изграждане на хеликоптерни площадки, тяхното лицензиране и обучението на екипажи.

„Изказвам своето задоволство в началото на този проект. Ние работим в много тежки условия и често имаме пациенти, които имат нужда от въздушна линейка.

Наясно сме с необходимостта от такива линейки.

Заявихме готовността си да участваме всячески в този проект, подкрепяйки го с материална база, знания, умения, които сме трупали през годините.

Всичко това е мачта на много поколения планински спасители.

Ще направим всичко възможно, за да подкрепим проекта и той да работи качествено в български условия“, заяви от своя страна Емил Нешев, ръководител на Планинската спасителна служба към БЧК.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии