13.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

Двоен ръст на цените на жилищата в София – кой е вторият най-скъп град?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Топ три се допълва от Пловдив

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от осем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 116% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата година са точно два пъти по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо – с над 125%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе, с близо 100% общо повишение на цените на имотите за период от осем години.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив. В града цените на жилищата са нараснали с над 95% за периода. Като цените на новото строителство са нараснали с над 90%, а поскъпването на съществуващите къщи и апартаменти за осем години е над два пъти.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече – със 102%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 84 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с близо 93%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали над два пъти, а ръстът на цените на новото строителство е със 79%.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии