13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Е-обучението не стартира навсякъде заради технически проблеми

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Малко под 89% от учениците са се включили в електронната форма на обучение, въведена от днес заради извънредното положение в страната.

Това съобщи на извънреден брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Голяма част от учебните заведения не са успели да стартират онлайн обучения, заради сриването на най-голямата платформа Школо. Бг, обяви Вълчев, но успокой, че до няколко дни проблемът ще бъде решен.

„Това, което се случи през последните три дни е впечатляващо според министъра на образованието Красимир Вълчев. Според него системата за електронна форма на обучение мобилизира много енергия и много човекочасове работа.

На много голямо изпитание в момента е подложена инфраструктурата, според Вълчев, тъй като става въпрос за натовареност на обеми на ползване на интернет платформи с от 5 до 20 пъти.

Една от най-големите платформи за електронни обучения е докладвала, че вчера са имали 20 пъти увеличен трафик“, допълни министърът.

Стана ясно, и че близо 2000 учители нямат техническа възможност да се включат ефективно в дистанционната форма.

Предстои закупуването на техника. „Ще използваме около 1-2 млн. лева от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Моментът позволява в условията на форсмажор да се препрограмират средства“, допълни Вълчев. МОН е готово с мобилните оператори да осигури Wi-Fi точки за достъп в кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност.

В пазарджишка област също не всички учебни заведения са започнали електронна форма на обучение, потвърди началникът на Регионалния инспекторат Валентина Кайтазова. Тя се надява до няколко дни проблемът да бъде решен.

Без фалстарт е започнало електронното обучение в СУ „Димитър Гачев“ съобщи зам.директора гинче Караминова.

Няма да има нулева учебна година, успокой министър Вълчев, но подчерта, че е възможно матурите да бъдат проведени с тестове само върху материала от първия учебен срок.

Предварителни кандидатстудентски изпити също няма да има. Родителите, обаче да забравят за почивка през юни.

А как ще се излезе от принудителната ваканция заради коронавируса, ще се решава в крачка, допълва още образователния министър.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии