22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

ЕК одобри отпускането на 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България за отпускане на 1,37 милиарда евро безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е първият одобрен транш по плана.

Според Комисията българските власти са представили подробни и изчерпателни данни за изпълнението на представените от страната в края на август 22 ключови етапа и цели. Те включват реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, климатичната неутралност, цифровата свързаност, устойчивия транспорт, пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол.

От Комисията допълват, че планът на страната ни ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици. След това Комисията ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата и тогава те ще могат да бъдат изплатени на страната ни.

Комисията също така сподели положителната си предварителна оценка с Европейския парламент.

Източник: БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии