11.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

EK получи второто искане за плащане от България по ПВУ в размер на 724 млн. евро

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Европейската комисия е получила второто искане за плащане от България по механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 724 млн. евро безвъзмездни средства. То покрива 61 ключови етапи и пет цели, се посочва в съобщението на Комисията.

България е подала към ЕК второто искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост
Те обхващат инвестиции в науката, технологиите, центровете по инженерство и математика, иновации в образованието, проучванията и иновациите, интелигентни индустрии, реновации на сгради, дигитализация на електропреносната мрежа, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници, съхранение на тока, както и дигитализация на жп транспорта.

Искането включва и серия от реформи, които обхващат предучилищното, училищното и образованието след него, както и обучението до живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа на декарбонизацията в енергийния сектор чрез нарастване на енергията от възобновяеми източници и подобрения на енергийната ефективност и подкрепа на устойчивия градски транспорт.

Допълнителни реформи са свързани с достъпна, ефективна и предсказуема съдебна система и борбата с корупцията, както и съдебната медиация, процедурите за неплатежоспособност, електронното правителство, управление на държавните предприятия, пране на пари и обществените поръчки. Предложени са и реформи в секторите на социалната политика и здравеопазването.

Комисията ще оцени искането и след това ще го изпрати за предварителна оценка в Комисията по икономика и финанси на Съвета.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии