14.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

ЕК ще компенсира с още 16 млн. евро българските зърнопроизводители

Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като компенсация заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви земеделският министър Явор Гечев. Той се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена.

По думите му в България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско, което потвърждава, че страната ни e засегната повече от другите държави в Европа от украинския внос.

Зърнопроизводителите посрещнаха земеделския министър Явор Гечев с поредна блокада с трактори и комбайни на главния път Плевен – Русе край Горна Студена.

Според Явор Гечев позицията на протестиращите срещу безмитния внос на украинско зърно, който подбива пазарите у нас, съвпада с позицията на страната ни и допълни, че са положени всички усилия ситуацията да бъде променена, но към момента няма такъв механизъм.
Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити.

Протестиращите настояват и за промяна на Стратегическия план за развитие на сектора, тъй като според тях той обрича малките и средните производители на фалит.

Министър Гечев изрази съгласие със земеделците, но обясни, че тази година е преходна за изпълнение на плана и никой от тях няма да подлежи на санкции.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии