8.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

Европейската комисия забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

ЕК прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка. Тези ограничения са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в 5 държави членки на Европейския съюз, сред които и България. Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

При въведените ограничения на ЕК петте държави се съгласиха да вдигнат едностранните забрани за влизане на украинско зърно, които наложиха в защита на местните фермери. Брюксел предвижда пакет в тяхна помощ в размер на 100 милиона евро и не изключва продължаване на ограниченията за посочените украински продукти и след 5 юни, ако извънредните обстоятелства се запазят.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии