1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

ЕМФ: Полуголи жени и твърд алкохол не е „младежко участие“

Представители на Европейския младежки форум (ЕМФ) изразиха възмущение от начина, по който българското председателство на ЕС организира в София миналата седмица младежко събитие, спонсорирано от ЕС, като посочиха един мафиотски подход, лошо управление и неподходящо поведение от страна на държавни служители, съобщи Euractiv.

На младежката конференция на ЕС, организирана в София от българското председателство на ЕС на 17-19 април, младите хора и политиците се срещнаха, за да обсъдят как да подобрят живота на младите европейци.

На тези младежки конференции, които се провеждат по повод всяко председателство на ЕС, младите избрани представители заедно с националните правителства и длъжностни лица на Еврокомисията обсъждат и обсъждат въпросите, свързани с младежта, и представят заключения, които впоследствие се представят на Съвета на министрите – като начин да се гарантира, че младите хора могат да формират съвместно политиките, които засягат техния живот.

Бъдещето на младите хора в Европа е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС„, пише българското председателство на официалния си уебсайт.

Но според Луис Алварадо, президентът на ЕМФ, това, което се случи в София „беше далеч от тази реалност, унищожавайки труда на поколенията преди нас и пренебрегвайки младите хора на всяка цена“.

„Тази конференция беше пример за това, какво не е младежко участие. Европа е глобален пример и вдъхновение за останалата част от света на това, което е възможно, когато става дума за овластяване на младите хора – защото сме го построили по трудния начин. И тази конференция подкопа и застраши всичко това „, каза Алварадо пред EURACTIV.

„Нямаше никакви млади и европейски избрани представители във всеки панел за обсъждане на конференцията […] Това ли означава това, което те си представят под овластяване на младите?“, пита Алварадо. Той добави, че българското правителство е възприело подход отгоре-надолу, безучастен и снизходителен.

Шефът на ЕМФ заяви, че на тази конференция имаше „много служители на ООН“, които „разбира се винаги са добре дошли за междуинституционална координация“, но по думите му „те не следват или не допринасят за структурирания диалог, политиката на ЕС за младежта и протичащите понастоящем процеси, като например предстоящата нова стратегия на ЕС за младежта и напредъка на преговорите по бюджета за ERASMUS+ „.

Алварадо посочи редица недостатъци в организирането на конференцията, заявявайки, че българското председателство иска да промени всеки процес, използван в миналите събития от този тип.

„Целта на тези конференции е да се достигне до групи младежи от неравностойно положение. Ключов инструмент за постигането на това е да се гарантира, че те не трябва да влагат пари от собствените си джобове, за да участват „, каза той.

Алварадо обясни, че за първи път в историята на този процес младите хора сами трябваше да си купят самолетни билети – в миналото това беше извършено от съответното национално правителство, като се има предвид, че този разход се покрива от средства на Европейската комисия. „Младите хора се притесняват за възстановяването на средствата си и тези нови практики, които поставят повече пречки“, каза той.

На всеки шест месеца изпълнителният орган на ЕС предоставя на приемащата държава-членка безвъзмездни средства за организиране на младежки конференции.

„Защо този път беше различен? Имаше млади хора, които се бореха да си позволят билет […] това е практичен детайл, но демонстрира колко „сериозно“ се приемат младите хора“, добави той.

Алварадо се оплаква, че на конференцията се предлагал безплатен твърд алкохол и че напитките попречили на някои от участниците да бъдат подготвени за следващата работна среща.

Още по-шокиращо, каза той, че въпреки че имаше сесия по време на конференцията за равенство между половете и овластяване на младите жени, през нощта имаше парти, на което „полуголи“ жени танцуваха на маси, което той нарича „неприемливо“ и „ясна индикация, че патриархалните стереотипи се популяризират в нашия съюз„. Това ясно разтревожи много от младите лидери и правителствени представители, каза той.

„Скандално е, че публичните средства на ЕС бяха изразходвани по този начин. Това не е ЕС, за когото младите хора, които представлявам, се борят „, каза Алварадо.

Председателят на Европейския младежки форум също така отбеляза, че Тибор Навариксис, европейският комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, е напуснал след края на речта си, без да се вслушва в политическите препоръки на младите хора.

„Той трябваше да вземе предвид тези препоръки по отношение на продължаващото оформяне на следващата стратегия на ЕС за младежта. Комисар Навариксис трябва да разбере, че младите хора в Европа очакват много повече от него и той трябва да го даде.

Очакваме новите цели на ЕС за младежта да бъдат отразени в следващата Младежка стратегия на ЕС и ние очакваме той да бъде амбициозен и да предложи инструментално увеличение на бюджета ERASMUS +, както поискахме в нашата кампания „ERASMUSx10“.

„Тъжно е, че държавите-членки са по-амбициозни от институциите на ЕС, когато става дума за увеличаване на бюджета на най-успешната програма на ЕС в историята – очакваме повече лидерство“.

EURACTIV се свърза с Европейската комисия за коментар по въпроса, както и дали има механизъм за наблюдение на средствата, изразходвани от ЕС на тези конференции.

До момента на публикуването на тази статия не е даден отговор.

Той каза също, че младите хора са разочаровани от българския премиер Бойко Борисов, който според тях в речта си призова младите хора да не забравят първия си дълг на природата да създават потомство, използвайки примера на германски министър, който има 7 деца. „Лесно е за него, който не е част от първото поколение, което ще бъде в по-лошо положение от родителите им“, коментира Алварадо.

Освен това Алварадо отбеляза, че след конференцията българските правителствени представители очерняли представители на младежта в социалните медии, които „се осмелиха“ да критикуват организацията на конференцията. Той добави: „Те осъзнаха грешката си и започнаха да изтриват техните съобщения“.

Потърсен от EURACTIV Райчо Райчев, заместник-председател на Българския младежки съвет, потвърди твърденията на Алварадо за липсата на младежко участие в панелите, като добави, че имаше и дебати без никакво взаимодействие с участниците.

Той също така се оплака, че въпросът за самолетни билети е причинил трудности за достъп на участниците.

Но той направи още една крачка: „Изключително важно е да се подчертае, че министерството принуди доброволците да се изправят и да аплодират след речта на министър-председателя, също така писмени въпроси бяха дадени от министерството на някои от участниците в диалога на гражданите с комисаря.“

Той отбеляза, че Българският младежки съвет е изправен пред същото отношение от страна на правителството в ежедневната му работа, тъй като Министерството на младежта и спорта в България го е изключило от процеса на планиране, съвместно управление и оценка по време на председателството.

„В събитието бяха включени глухи, но през цялото време не им бе предоставена достъпна и приобщаваща среда.“

„Докато резултатите приключиха до 3 часа сутринта и хора от Естония и Австрия работеха усилено върху тях, представителите на министерството бяха на партито на конференцията в клуб с танцьорки жени-компаньонки.. Мога да кажа, че министерството има фантастичен начин да популяризира нашата младежка цел за равенство между половете.“

EURACTIV се свърза с Постоянното представителство на България в ЕС за коментар по повдигнатите въпроси.

По отношение на отсъствието на млади хора в панелите, говорителката Елица Златева подчерта, че Европейските младежки цели, които са основен резултат от конференцията, са разработени от 11 тематични работни групи, съставени от млади хора и представители на публичните власти, отговарящи за младежката политика в страните от ЕС, Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

„Президентът на Националния младежки форум на България и председателят на Европейския младежки форум активно участваха в целия процес“.

Тя се позова на специален формат на „гражданския“ диалог с участието на еврокомисаря по EYCS, министъра на младежта и спорта на България и специалния пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на младежта (на 28 години).

Златева омаловажи и проблемите с билетите, като обясни, че няма задължителна процедура. „По този начин, за да се осигури по-голяма гъвкавост на младежките делегати, председателството реши да следва модела на възстановяване.“

Българското председателство създаде „амбициозен дневен ред“ в областта на младежта и реши да обърне специално внимание на междусекторни въпроси, свързани с приоритета на Европейската младежка стратегия – „Младежта и светът“, каза тя.

„В съответствие с Резолюция 2250 на Съвета за сигурност на ООН един от елементите, които трябва да бъдат включени в проекта за заключения на Съвета по въпросите на младежта, ще бъде свързан с ролята на младите хора за изграждането на хармонично и мирно общество в Европа. С оглед на тази цел Работната група „Младеж“ в Съвета на ЕС създаде уникално междусекторно партньорство с работната група на Съвета на ООН и инициативата беше изключително приветствана.

„Председателството реши да засили още повече този подход, като разшири обхвата на участието си в Европейската младежка конференция, като по този начин предостави възможност за по-нататъшен обмен и, да се надяваме, източник на вдъхновение, който да надхвърля строго формацията на ЕС. Освен ООН, на конференцията взеха участие представители на EURODESK и на страните от Западните Балкани и Източното партньорство „, заключи тя.

Младите участници в конференцията „заподозряха“, че зад фокусирането върху ООН е имало лични мотивации.

Структурираният диалог е положителен и мощен инструмент за младите хора да бъдат съставители на политиките на равнище ЕС. Въпреки че е далеч от съвършенство и се нуждае от реформа, той е уникален в света и вдъхновение и трябва да бъде защитен от държавните служители, опитващи се да го използват за лична изгода, подкопавайки усилията на цялото поколение „, коментира Алварадо. 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии