27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

ЕС одобри отпускането на още 9,77 милиона евро помощ за земеделците в България заради вноса от Украйна

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Европейската комисия съобщи, че днес е одобрено отпускането на допълнителна помощ за европейските земеделци. Предвижда се България да получи 9,77 милиона евро, показват данните.

От общо 100 милиона евро земеделците в Унгария ще получат 15,93 милиона евро, в Полша – 39,33 милиона евро, в Румъния – 29,73 милиона евро, в Словакия – 5,24 милиона евро. Отбелязва се, че в тези пет държави земеделците изпитват затруднения заради вноса от Украйна.

Комисията предлага заради неблагоприятните климатични явления, високите производствени разходи и различни трудности на пазара да бъдат отпуснати 330 милиона евро за останалите 22 страни в ЕС.

Плащанията трябва да бъдат извършени до края на годината, отбелязва комисията. Допълва се, че се предлага също да се разрешат по-високи предварителни плащания на средства от Общата селскостопанска политика (ОСП). До 70 на сто от преките плащания и 85 на сто от плащанията за развитие на селските райони, свързани с площ и животни, може да бъдат на разположение на земеделците от средата на октомври. Държавите ще имат възможност да изменят плановете по ОСП, за да пренасочат средствата към инвестиции за възстановяване на унищожени култури, за обезщетения за загуба на селскостопански животни и за повредени сгради, машини и инфраструктура.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии