19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

ФНСДУО настоява за 20% ръст на средствата за персонал в бюджета

Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации изразява следното становище относно проектобюджета на Република България за 2022 година:

1. Отчитаме увеличението на Фонд работна заплата през 2022 г. като незадоволително, съгласно исканията на ФНСДУО от 20% увеличение.

За агенциите към МТСП, които работят на терен (АЗ, АСП, ГИТ), предвиденият процент увеличение е 6%.

В приходните агенции към Министерство на финансите няма предвиден ръст за увеличение на средствата за персонал. Защо точно тези администрации, които според финансовия министър имат рекордна събираемост на приходи за 2021 г., са ощетени? Не трябва ли точно обратното – да бъдат мотивирани?!

За НОИ също няма предвидено увеличение на средствата за персонал, независимо от увеличените допълнителни задължения на служителите.

За останалите агенции – ДАТО, ДАНС, ДА „Архиви“ няма ръст на бюджетите и са запазени като предходната година.

Отчитаме като твърде незадоволителен и ръстът на предвидените средства за общинските администрации от 4%. Това с нищо няма да подобри ниските заплати, които получават служителите, а с увеличението на Единните разходни стандарти по отделните функции ще се получи огромен дисбаланс.

Заложеното увеличение на ФРЗ общо за всички структури няма да покрие голямата инфлация, нито натовареността на служителите, породена от съкращенията и сложната Covid среда, в която работят, затова ФНСДУО продължава да отстоява исканията за 20% ръст на средствата за персонал.

2. Увеличението на единните разходни стандарти (ЕРС) за делегираните от държавата дейности във функция ”Социално осигуряване, подпомагане и грижи” е с 26,5%. Този процент увеличение отчитаме като много добър. Той е свързан с въвеждането на новата „Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет“.

Източник: КНСБ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии