21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Хакерска атака към правителствени сайтове

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Днес е имало хакерска атака към сайтове на правителството, научи „По света и у нас“. Според наши източници атаката е овладяна бързо. Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

Малко по-късно от президентската администрация разпространиха съобщение, в което потвърдиха за такава атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, се казва в съобщението.
„По света и у нас“ научи, че екипите по киберсигурност са готови да реагират при нови атаки. Наша проверка установи, че към този момент всички институционални сайтове работят нормално.

Според наши източници атаката е била от типа DDoS, т.е. в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт.

На подобна атака сайтове у нас са били подлагани и преди години и те имат защита срещу такива атаки.

От Софийска градска прокуратура се самосезира по публикациите за хакерски атаки срещу български сайтове.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването ѝ материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Източник: БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии