20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако не са прекарали анафилактичен шок

Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако не се намират в изострено състояние и не са прекарали тежък анафилактичен/алергичен шок в резултат на ужилване от насекоми, приемане на антибиотици или други лекарства.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки акад. Богдан Петрунов, главен координатор на експертния съвет по „Клинична алергология“ към министъра на здравеопазването.

Най-добре е да се направи предварителна консултация с лекар алерголог, който при необходимост ще препоръча извършването на имунизацията под защитата на „антиалергичен чадър“ – приемане по определена схема на антиалергични/антихистаминови средства.

Всички официално регистрирани ваксини срещу COVID-19 са преминали много задълбочени лабораторни и клинични проучвания върху близо 50 000 доброволци, съобщава БТА. За да се прецени тяхната безвредност и ефикасност, в проучванията за всяка една са участвали и големи групи от пациенти с алергични, автоимунни, ендокринни и други заболявания, бременни жени, както и деца от различни възрастови групи.

Теоретично е възможно да се прояви алергична реакция към една от съставките на иРНК ваксините.

Това е съставката поли-етилен-гликол (ПЕГ), която се използва, за да се стабилизира ваксината. Засега с нея се обясняват наблюдаваните изключително рядко преходни алергични реакции в света.

Възможните алергични реакции са бързопреходни кожни прояви и много рядко – системни алергични реакции – при от 3 до 6 на 1 000 000 поставени дози от ваксините.

Засега в България няма данни за проява на сериозни алергични реакции при поставянето на която и да е от четирите, разрешени за употреба ваксини.

Проучвания върху страничните реакции от ваксините се провеждат много интензивно в целия свят и то не само на тези, свързани с алергичната сензибилизация.

Натрупаните досега данни показват, че огромната лична и обществена полза от масовата имунизация на населението значително надхвърля риска от развитието на много рядко наблюдаваните и бързо овладявани странични реакции.

При проява на алергични реакции трябва да се потърси първо личния лекар и при необходимост специалист алерголог.

Източник: БНТ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии