ИДЕС поставя важни въпроси, свързани със счетоводството и одита

23.06.2022 12:16 169 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов България
ИДЕС поставя важни въпроси, свързани със счетоводството и одита

Регионалната организация на ИДЕС във Варна в партньорство с катедра „Счетоводна отчетност“ към Икономически университет – Варна организира двудневна дискусия на тема „Счетоводството и одита в България – натрупаният опит след последните промени“, в рамките на която експерти ще търсят работещи решения на важни за сферата въпроси. Необходимите промени, за които ИДЕС алармира, целят да подобрят счетоводната среда в България, което от своя страна да окаже положително влияние на бизнеса като цяло.

В дискусията, която е с подчертано практичен характер и търси конкретни решения,  активно участие вземат представители на различни държавни организации, като КФН, КПНРО, Сметна палата и др.; представители на браншови организации, в това число – КРИБ, АССП, Съюз на счетоводителите в България, АИКБ; както и директни представители от страна на бизнеса. Целта е всички заедно да търсят работещите и полезни промени и конкретни решения на важните за всички страни въпроси.

Нуждата от провеждане на подобна дискусия е за събиране на различни гледни точки относно необходимостта от промени в търговското и счетоводно законодателство, каквито не са правени в последните 20 години. Тези промени, разбира се, се инициират от експертите, но те са най-важни за бизнеса. Затова и една от основните разисквани теми в дискусията е развитието на Търговския закон от аспект на връзката му с финансовата отчетност – тема, която е пряко свързана със създаването на държавно-професионален орган за счетоводно законодателство, който да има опита и експертизата да предлага нужните законодателни промени.

„Необходимо е създаването на една по-голяма група, която да модифицира международните практики и стандарти спрямо нашата реалност и най-вече – спрямо модернизацията на бизнеса. Бизнесът се развива, а счетоводството трябва да е негово адекватно отражение, да се развива със същата скорост. За съжаление то е застинало“, коментира Бойко Костов, Председател на ИДЕС.

Организаторите на дискусията се надяват да успеят да поставят основен фокус върху няколко големи наболели теми, както и да успеят заедно с представителите на държавните, браншовите и работодателските организации, които се включат, да стигнат до решения, които в последствие да входират за разглеждане от съответните органи. „Голямото ни желание беше тук да присъстват представители на законодателната и изпълнителната власт, за да може дискусията да бъде чута и разбрана. Със сигурност от този форум ще излязат предложения, които да внесем в Народно събрание“, сподели Илия Илиев, член на УС на ИДЕС.

Сред темите на дискусията влизат още:
Сложността и размера на изискванията за докладване на борсовите и държавните дружества – с какво помагат на бизнеса?
Администрацията в България и отношението й към законовите счетоводни изисквания.
Сложността на Закона за независимия финансов одит – на кого е потребна
Сложността и размера на изискванията за докладване на борсовите и държавните дружества – с какво помагат на бизнеса?
Неясният тон и посланието на одиторските доклади.

Предвидена е дискусия и в посока как се преподава счетоводството и независимият финансов одит във ВУЗ и има ли нужда от промени в тази посока. В предварителния разговор, Илия Илиев споделя: „Наблюдаваме с тревога, че кандидатите, които се явяват на изпити в ИДЕС намаляват. И в нашата сфера има криза на кадри, което също алармира за необходимостта от промени.“

Партньорството с Икономическият университет за реализираната дискусия също не е случайно. „Ние сме широко отворени към университетите“, споделя Бойко Костов. „Опитваме се във всички форуми да насърчаваме кариерно студентите към нашата професия. Вторият ни много голям приоритет са работодателските организации – стараем се да съгласуваме с тях всички предлагани промени, които смятаме, че са необходими в търговското законодателство, тъй като вярваме, че именно на тях трябва да бъдем полезни“, допълни той.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“
30.06.2022 17:59 810
Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“

В началото на месец септември миналата година бяха възобновени тренировките по пл...

Графа открива 49-те Велинградски празници на културата
30.06.2022 17:27 145
Графа открива 49-те Велинградски празници на културата

Тази събота стартира 49-тото издание на Велинградските празници на културата. И т...

Признание за 18 спортисти
30.06.2022 17:19 619
Признание за 18 спортисти

Ежемесечно по програмата „Граждански импулс“ на община Пазарджик се н...

ТМ+

Днес да почерпят Петър и Павел
29.06.2022 09:09 202 Общество
Днес да почерпят Петър и Павел

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В на...

60 години Ансамбъл Пазарджик
27.06.2022 15:40 721 Култура
60 години Ансамбъл Пазарджик

С грандиозен концерт Ансамбъл Пазарджик отбеляза своя 60-годишен юбилей. На сцена...

Instagram подготвя революционни промени
25.06.2022 18:15 279 Техно
Instagram подготвя революционни промени

Услугата за споделяне на снимки Instagram съобщи, че тества нови възможности за п...

Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината
25.06.2022 13:15 916 Общество
Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината

Различни в живота, но обединени от любовта към България. Това мото събира за първ...