30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Игнажден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. Той е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател, апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, според което Свети Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5).

В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с коледните празници. Най-характерен за Игнажден е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата ви днес, зависи каква ще бъде следващата година. Според поверието, който излезе от къщата днес, не трябва да се връща с празни ръце. Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем. Има няколко поверия за този ден: Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша; Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие; Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа, вали сняг. Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември, показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

На Игнажден имен ден празнуват Игнат, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии