28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

ИТН върна мандата за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група.

За нас не е нормално създаването на безпринципно правителство, заяви Антоанета Стефанова, която върна мандата.

„В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство, затова на всеки мандат се гледа с особена надежда, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни. Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишават българските пенсионери, гражданите и бизнеса, от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов да обсъдим вашите позиции по тях“, заяви президентът Румен Радев.

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина.

„Още преди изборите заявихме, че няма да правим коалиция с партиите на статуквото. Беше ясно, че ние правителство няма да правим. Този парламент няма да изкара повече от месец, затова трябва да се направи необходимото, за да има прозрачен изборен процес“.

Това заяви след срещата при президента председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Допълни, че не са се отказали от мажоритарното гласуване, а при разглеждане на внесената от тях точка в парламентарната комисия всички останали са гласували против. По думите му не биха подкрепили кабинет на БСП, ако президентът връчи на тях третия проучвателен мандат.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии