23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Избори 2 в 1, ясен е съставът на служебното правителство /Обобщение/

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет. Това се случи в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представените политически сили. Изборите ще бъдат 2 в 1 на 9 юни пък съобщи президентът.

Държавният глава проведе консултации с Главчев и парламентарно представените политически формации, на които кандидатът за служебен министър-председател представи състав на служебен кабинет. В него остават действащите и в момента министри на вътрешните работи, на земеделието, транспорта и образованието съответно Калин Стоянов, Кирил Вътев, Георги Гвоздейков и проф. Галин Цоков. Министри стават сегашните заместник-министри ген Атанас Запрянов на отбраната, Петър Димитров на околната среда и водите и Валентин Мундров на електронното управление. Новите име на са Людмила Петкова, която ще бъде вицепремиер и министър на финансите, Виолета Коритарова министър на регионалното развитие, външен министър ще бъде Ивайло Ценов, а Мария Павлова правосъден министър. Галя Кондева е номинирана за министър на здравеопазването, а Найден Тодоров на културата. Петко Николов да бъде министър на икономиката, а Росен Карадимов на иновациите. Министър на енергетиката ще бъде Владимир Малинов, а на туризма Евтим Милошев, на спорта баскетболната легенда Георги Глушков.

Последваха реакции от политическите партии, най-остро реагираха от ПП-ДБ, особено заради оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър. Кирил Петков обясни, че транспортният министър ще бъде изключен от ПП след решението му да остане в служебното правителство.

Томислав Дончев от ГЕРБ пък каза, че няма да коментира служебния кабинет.

Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа. Уважаваме избора на Димитър Главчев. Това каза Йордан Цонев от ДПС

Служебното правителство е добре балансирано между доскоро управлявалите партии, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Според Има такъв народ е логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет.

От БСП за България не изпратиха представители на консултациите.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии