2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Издирват изгубен сервал у нас

В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават и отглеждат екземпляри на диви котки и от разред примати, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Изключения от тези забрани в Закона за защита на животните се допускат само за зоологически градини и спасителни центрове. Гражданите, които отглеждат незаконно посочените животни, се наказват с глоба от хиляда до две хиляди лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 3000 лв. Животните подлежат на конфискация. 

От РИОСВ-Бургас обявиха на сайта си, че на 5 август са извършили проверка за изгубен сервал в района на село Лозенец в община Царево след публикации в социалните мрежи и получен сигнал. Екипът е бил оборудван за залавяне на животното и е обходил района, но то не е било намерено.

Собственичката е предоставила снимки на европейския му паспорт, в който то е вписано като порода „Савана F3“, което означава, че е трето поколение хибрид. Тази порода е международно призната и е хибрид между сервал и домашна котка.

Според закона видовете „Сервал“, „Каракал“ и „Рис“ са диви котки и вносът, придобиването, продажбата, притежанието и отглеждането им са категорично забранени, уточниха още от МОСВ.

Отглеждането на екзотични породи котки, каквито са „Савана“ – хибрид между сервал и домашна котка, „Чаузи“ – хибрид между домашна котка и блатен рис/тръстикова котка и „Бенгалска котка“ – хибрид между домашна котка и далекоизточна/леопардова котка към момента са позволени за отглеждане в България, тъй като са международно признати породи и не се класифицират като диви.     

Източник: Bulgaria On Air

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии