Изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта африканска чума по свинете. Срокът е до днес (11 август).
След изтичане на посочения срок се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните.
Ветеринарите и експертите на Българската агенция по безопасност на храните припомнят, че добитото месо от животните отглеждани в тип „заден двор” може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че вирусът на африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото.
Източник: БГНЕС