13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Животновъди поискаха финансова помощ от МЗХ

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Пет браншови организации в животновъдството обявиха искания към Министерството на земеделието за финансова помощ и заплашиха, че ако до края на седмицата исканията им не бъдат изпълнени, фермерите ще излязат на протест, вместо на избори.

За изпълнение на исканията им са нужни 32 млн. лева, които според земеделците, са по сметките на Държавен фонд „Земеделие“ и плащането им само трябва да бъде наредено.

До края на седмицата да бъде изплатена на всички земеделци помощта за загубите заради войната в Украйна, поискаха недоволните фермери. Бюджетът за обвързано подпомагане да не намалява, да бъде осигурен и същият бюджет за автохтонните породи животни и да отпадне модуларната ставка за млякото.

Всички да получават еднакви суми също са сред исканията на земеделците.

Сто големи ферми, които са гръбнакът на българското животновъдство, не са получили нито една стотинка подпомагане през последните 10 месеца. В този контекст 50% от млякото в България е вносно, и то сухо. Подобна е ситуацията и при месото, казват фермерите.

Фермери от Централна България са се заканили, че ако до края на седмицата не получат подпомагаме, ще изколят животните си ритуално по пътищата.

Част от недоволните земеделци обявиха, че искат оставката на министър Вътев и целия му екип и предупредиха, че в деня на изборите може да има фермерски протести.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии