18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Кабинетът иска извънредно положение заради коронавируса

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Това ще даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, спортни събития. МВнР трябва всяка минута да си актуализира сайта за забрана на пътувания от България към други страни, а МЗ – от кои държави да не могат да влизат в България, продължи премиерът.

Единствено и само дисциплина и организация на нацията може да ни помогне, заяви Бойко Борисов. В тази ситуация единственият спор е колко драстични да са мерките, добави още Борисов.

Премиерът изчисли, че 3 млрд. минимум ще е загубата, ако така вървим.

Според Борисов размерите на щетите за световната икономика ще надмине в пъти това, което стана при последната финансова криза.

Ананиев трябва да ми даде отгоров Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, съобщи още премиерът.

Борисов изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението.

Да се мобилизираме, да спазиме процедурата, но тези, които не спазват процедурата – да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната, каза още Борисов. Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

Барове, нощни клубове и дискотеки също ще бъдат затворени.

Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите.

Сега е момента да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни – да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за социално слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина, каза още министър-председателят.

Очаквайте още подробности.

Източник: БГНЕС

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии