29.9 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Кацаров: Предали сме сигналите за фалшиви сертификати на прокуратурата

В здравното министерство вечеса постъпили сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация. Всички те са предадени на прокуратурата. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров цитиран от БТВ.

По думите му решаващо за това да се намали смъртността от COVID-19 е масовата ваксинация на хората. Той коментира и темата с третата доза и на кога може да бъде поставяна.

„Всеки може да си ги сложи, а не само хората, които попадат в петте препоръчителни групи. Решаващата дума има лекуващият лекар на конкретният човек“, допълни той.

Няма ограничения по отношение на това кой може да поставя третите дози. Не е нужно да се издава нов сертификат за това. Продължителността на валидност на сертификата се определя от ЕК.

„Издаденият сертификат е безсрочен. Ако те преценят на базата на научни доказателства, че трябва да се постави срок и да се издава нов сертификат, ние ще реагираме по съответния начин. Засега не се налага“, поясни Стойчо Кацаров.

Показателят за смъртност се увеличава, но по думите му това е нормално в хода на пандемията.

Кацаров направи и оценка на здравната система, според него тя се справя добре „няма хаос и паника“.

„Няма недостиг или дефицит на легла за прием на деца с коронавирус. Броят им не се отклонява значително от това, което сме виждали през предишните епидемични вълни“, допълни служебният министър.

По думите му е имало увеличение на броя на заразените по-младите хора, включително и на децата, в края на август, но сегашните показатели показват превес на заразените сред по-възрастните.

Към момента експертите не виждат основание за специални мерки в която и да е от областите у нас. Не се налага и национален локдаун.

„Нашите области са твърде малки, за да бъдат разглеждани като отделни единици. Един епидемичен взрив на дадено място може да изпрати една област от „червена“ в „тъмночервена зона“. Не сме забелязали извънредно отклонение в дадена област, което да налага конкретни мерки в нея“, поясни още той.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии