23.8 C
Пазарджик
четвъртък, 22 май, 2025

Как да приготвим перфектния козунак

spot_img

Наближава Великден – един от най-светлите православни празници. Традицията повелява цялото семейство да бъде заедно, а на трапезата да има пъстро боядисани, шарени яйца за здраве и козунак.

Ето как да приготвите козунак без много месене.

Продукти:

– 1 кг брашно

– 6 яйца

– 1 и ½ чаши захар

 – 1 чаша прясно мляко

– 250 г мас или 1 малък пакет масло по желание

– 50 мл топла вода

– 1 кубче мая

– 1 есенция ром

Приготвяне:

Разбъркайте маята с 1 лъжица захар, топлата вода и 2-3 лъжици от брашното. Нека се получи каша, която да оставите настрана да шупне. Междувременно пресейте брашното. Смесете захарта с прясното мляко, разбъркайте и изчакайте да се разтвори. След като това стане смесете с брашното. Към сместа добавете разтвореното масло или мас, както и разбитите отделно яйца. Разбъркайте и добавете и есенцията ром.  Разбъркайте тестената смес с дървена лъжица. Ако тестото ви се стори прекалено лепкаво добавете още малко брашно, но не прекалявайте да не стане много хлебно. След като омесите тестото, оставете го на топло да втаса за няколко часа. След като набъбне 3 пъти, значи е готово за печене. Преди това оформете тестото в желаната от вас форма (плитка, усуканица или нещо подобно). Намажете го с жълтък, смесен с малко олио и поръсете обилно със захар. Оставете отново да втаса на топло (може и на ниска температура в печката). Поставете в намазнена тава за печене. Печете в загрята на 170-180 градуса фурна до готовност.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии