18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Как държавата ще подпомогне транспортния бизнес?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Транспортният бранш е в затруднение заради кризата с коронавируса.

Имаше остър спад от търсенето на автобусен превоз.

Кризата беше кратка, но последиците ще са за много време, заяви  министърът на транспорта Росен Желязков.

Това е и причината държавата да отдели 180 млн.лв. В помощ на транспортния бизнес и инфраструктура.

Автобусните превозвачи протестираха в столицата с искания за по-адекватни финансови мерки, за излизане от кризата с коронавируса.

Не закъсня и реакцията на държавата.

Министър Росен Желязков съобщи, че мярката „60/40“ е променена за автобусните превозвачи на „80/20“. 

Той уточни, че има предвидени и различни финансови и кредитни инструменти, както и данъчни облекчения, засягащи и този сектор. 

Транспортният министър подчерта, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също дава възможности за подкрепа на автобусните предприятия. От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа.

За изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител.

Предвидените средства за тази мярка са 40 млн. лева и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. „Евросредствата не могат да се използват за инвестиции в транспортния бранш.

Наличният ресурс ще се разпредели чрез кредити“, разкри Желязков. Работи се и по осигуряването на 30 млн. лв. от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор.

Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи.

За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, категоричен е министър Росен Желязков.

Транспортният бранш е в затруднение заради кризата с коронавируса. Имаше остър спад от търсенето на автобусен превоз. Кризата беше кратка, но последиците ще са за много време, заяви  министърът на транспорта Росен Желязков. Това е и причината държавата да отдели 180 млн.лв. В помощ на транспортния бизнес и инфраструктура.

Автобусните превозвачи протестираха в столицата с искания за по-адекватни финансови мерки, за излизане от кризата с коронавируса. По този повод от Министерството на транспорта оповести, че ще бъдат отделени около 180 млн. лв. за транспортния бизнес и инфраструктура. Не закъсня и реакцията на държавата. Министър Росен Желязков съобщи, че мярката „60/40“ е променена за автобусните превозвачи на „80/20“.  Той уточни, че има предвидени и различни финансови и кредитни инструменти, както и данъчни облекчения, засягащи и този сектор.  Транспортният министър подчерта, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също дава възможности за подкрепа на автобусните предприятия. От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа. За изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства за тази мярка са 40 млн. лева и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. „Евросредствата не могат да се използват за инвестиции в транспортния бранш. Наличният ресурс ще се разпредели чрез кредити“, разкри Желязков. Работи се и по осигуряването на 30 млн. лв. от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор. Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, категоричен е министър Росен Желязков.

Как държавата ще подпомогне транспортния бизнес?

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии