Как яйцата са влезли в историята на българското радио

04.11.2018 09:33 665 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева България
Как яйцата са влезли в историята на българското радио

Две кокоши яйца са част от музейната експозиция за историята на радиото в България „Проф. Д-р Веселин Димитров“.

Оказа се, че българските кокоши яйца имат пряка връзка с радиоисторията на България.

Това разказаха уредниците тук, което е само една малка част от интересните и любопитни истории, които крие историята за родното радио, събрана в експозиция в сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Музейната експозиция тук съхранява историята на българското радио. Показани са уникални експонати, като първите микрофони на общественото „Родно радио”, радиоприемници и др. С част от експонатите е изградено аналогово радиостудио, в което всеки посетител може да се постави на мястото на радиоводещ или звукорежисьор например.

В края на 1929 г. за първи път прозвучава в ефир „Родно радио“, което след пробния период, от средата на 1930 година започва да работи.

Първите думи, които прозвучали в радиоефира на България са: Ало, ало, Радио София. Така съобщили в нашия ефир, че се появява българско радио.

Радиото в България тръгва първо като обществено - от общественици – хората, които отделят свои средства, възможности и правят първото „Родно радио“, както са го кръстили, разказва уредникът Захари Миленков. То работи 4 години, след това материалната му база е национализирана“, обяснява Миленков и допълва, че така се повява държавното радио „София“.

Самият Миленков е работил много години в националното радио и още тогава започва малко по малко да събира материали, снимки, спомени за историята на радиото. Когато преминава да работи във Факултета по журналистика успяват с колеги да открият музея. Тук се гордеят, че всички експонати са дарения – от Софийският университет, от ФЖМК, Националното радио. Много ги радва, че имат дарения от много граждани от София и страната, които вместо да ги продадат, са ги дарили безкористно.

И сега на въпроса за кокошите яйца и защо имат такова значение за радиото, както и защото се запечатвали с червен восък радиоапаратите в един период от историята. Восъкът е, защото по време на Втората световна война нашите власти са се стараели да ограничат българското население да не слуша вражески радиостанции и са задължили всеки, който има радиоприемник да го занесе в полицията и там го запечатват, така е било до края на войната.

За кокошите яйца пък оказа се историята е много интересна. „Когато държавата взима решение и обявява конкурс за национален мощен предавател, се явяват няколко фирми, печели унгарска. Тогава немската държава за става зад своята фирма „Телефункен“ и казва: Ако не дадете на нея да направи националния предавател, то тогава ние няма да купуваме вашите кокоши яйца. А България изнасяла милиони кокоши яйца в Германия и това е било сериозно перо в бюджета на държавата. И тогава правят ново жури само от икономисти и казват: Печели „Телефункен“, разказа Миленков.

Какви истории крие още музейната експозиция, може да разбере всеки, който дойде тук. Входът е свободен.

„Могат да дойдат всички хора, които имат интерес към радиото като такова, към неговата история, към интересните експонати, които показваме тук и да научат неща, които няма от къде да узнаят. Нито ги има в Интернет, нито пък са публикувани в отделни книги. За историята на радиото публикации има главно до 1944г. Следващият период очаква своите изследователи“, разказа Антоанета Радославова – историк на музиката в радиото, която също е уредник в музея. За сега, поради липса на достатъчно експозиционна площ, Музеят разказва за историята на радиото ни до към 1990 година. 

Тагове: музеи
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Пешеходна алея ще свърже парковете „Писковец“ и „Острова“ в Пазарджик
05.06.2020 17:39 977
Пешеходна алея ще свърже парковете „Писковец“ и „Острова“ в Пазарджик

Алеята за велосипедисти и пешеходци, свързваща мост „Атлантик” с парк...

Допълнителни автобуси за Задушница
05.06.2020 17:30 77
Допълнителни автобуси за Задушница

В събота  6-ти юни Православната църква ще отбележи Вселенска или „Чер...

Шест нови положителни проби обяви РЗИ Пазарджик
05.06.2020 17:21 1287
Шест нови положителни проби обяви РЗИ Пазарджик

РЗИ Пазарджик информира за шест потвърдени положителни проби за COVID-19. Първит...

ТМ+

Познавах ги - спомен за пазарджишки интелектуалци
04.06.2020 17:10 274 Култура
Познавах ги - спомен за пазарджишки интелектуалци

Любители на писаното слово, общественици и родственици на пазарджишките творци и ...

За отговорността на властимащите
20.05.2020 14:31 500 Гледна точка
За отговорността на властимащите

Ние хората сме единствения вид на планетата, който може да следва свой интерес. Н...

Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни
15.05.2020 11:07 390 Общество
Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература...

12 май - Международен ден на сестринството
12.05.2020 16:21 408 Общество
12 май - Международен ден на сестринството

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни гри...