Какво трябва да знаят българите, работещи в чужбина, за детските надбавки?

11.04.2022 16:17 899 Коментари: / Добави коментар Редактор: Телемедиа България
Какво трябва да знаят българите, работещи в чужбина, за детските надбавки?

Процедурите, свързани с данъци и социални придобивки, са много различни в повечето Европейски държави, което често обърква българите, работещи в тези страни. Особено когато става въпрос за временна или сезонна работа, много хора не проучват в детайл правата си.

Слабо разпространена е информацията, че българите, работещи в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки в страната, в която работят, дори и ако детето живее с другия си родител в България.

Какво още трябва да се има предвид?
За парична помощ за отглеждане на деца може да се кандидатства и след приключване на работа – след като работникът се е прибрал в България. Процедурата не е сложна, но е свързана с бюрократични стъпки и понякога отнема повече време. Улеснение дават компаниите за възстановяване на данъци, като РТ Такс, които съдействат в този процес.

За да може човек да се възползва от детските надбавки в определена страна, трябва да е бил много прецизен в плащането на данъците си там. Tова е и начинът да се избегнат глоби, а също така дава възможност за кандидатстване за възстановяване на част от данъците след прибиране в България.

Сумата, която може да се получи, се различава в различните страни. Според специалистите от РТ Такс, около 204-235 евро на месец е обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец.

„Точната сума зависи много от държавата, в която се намирате, както и от много други фактори – какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са те и др.“ – споделя Росен Ковачев, управител на РТ Такс за България. „Опитът ни обаче потвърждава, че винаги има смисъл човек да кандидатства за тези суми, защото могат да се окажат значителни. От друга страна, те ви се полагат по закон!“, допълва той.

Освен парична помощ за отглеждане на деца, работещите извън България могат да потърсят парите си за неизползван платен годишен отпуск, както и за надвзети данъци – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възстановяване на данъци се подават след връщане в България, като може да се кандидатства 4-5 години назад.

Погрешно се смята, че това би повлияло на хората да работят отново законно в страната, както и да получават пенсия, обезщетения и други социални облаги. Работникът е платил социалните данъци в страната, в която е работил, съответно има право да се възползва от нейните социални услуги. Парите, които могат да се получат, се възстановяват само от данъка върху дохода.

Каква сума може да се възстанови от надвнесени данъци?

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходите ви са под облагаемия минимум за съответната страна, може дори да си върнете всички данъци. Можете да изчислите своята приблизителна сума, като използвате калкулатора на RT Tax.

Специалистите съветват всички работещи и работили в чужбина българи да потърсят полагащите им се суми – да кандидатстват сами или да си спестят бюрократичните процедури и да поверят задачата на професионалисти. Първоначалните консултации с РТ Такс са напълно безплатни – с бърза регистрация онлайн можете да разберете дали вие или вашите близки, отговаряте на условията за получаване на обезщетения за надвнесени данъци или получаване на детски надбавки.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Проблеми в Бавария заради падналия обилен сняг
03.12.2023 17:54 65
Проблеми в Бавария заради падналия обилен сняг

Обилният снеговалеж в Германия все още предизвиква хаос по пътищата и затруднява ...

МВР: Гранична полиция прави справка за невръчени глоби, но не задържа документи
03.12.2023 16:56 72
МВР: Гранична полиция прави справка за невръчени глоби, но не задържа документи

След извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановле...

ДФ Земеделие нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта само за седмица
03.12.2023 15:11 88
ДФ Земеделие нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта само за седмица

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция нареди за пла...

ТМ+

Хороскоп за 1 декември
01.12.2023 08:59 447 Общество
Хороскоп за 1 декември

Овен - Необходим ви е кураж да преследвате важните за вас цели. Възползвай...

Естетичните процедури крият опасности
30.11.2023 17:40 304 Общество
Естетичните процедури крият опасности

Инжекционните процедури, с които мъже и жени мечтаят да се подмладят стават изклю...

В Пещера подредиха изложба с творби на Васил Величков
30.11.2023 17:23 481 Култура
В Пещера подредиха изложба с творби на Васил Величков

Изложба живопис на творби от колекцията на Евелин Кушев, чиито художник е Васил В...

LG ELECTRONICS ОБЯВЯВА ОРГАНИЗАЦИОННО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ЗА БЪДЕЩО РАЗРАСТВАНЕ
30.11.2023 14:20 292 Техно
LG ELECTRONICS ОБЯВЯВА ОРГАНИЗАЦИОННО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ЗА БЪДЕЩО РАЗРАСТВАНЕ

Компанията цели бъдещо разрастване и промени, с които да подобри добавената стой...