2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

КЕВР: Прогнозираме поскъпване на природния газ с 13,35%

Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април, прогнозираха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Изчисленията са направени на база днешните цени на международните борси. Днес в КЕВР се проведе открито заседание за обсъждане на цените.

    „От 1 април ще започнем изчисляване на цените на парното и водата. Най-вероятно те ще бъдат променени от 1 май за топлофикациите“, обясни председателят на Комисията Станислав Тодоров. По думите му, цените на водата ще се променят за всяко едно ВиК в страната през различен период.

Тодоров не се ангажира с прогноза колко би се увеличила цената на парното и топлата вода. Цената на тока няма да се увеличава от 1 април след отпадане на мораториума, а най-вероятно от 1 юли когато изтича регулаторния период.

Първоначално държавната компания „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ с 58% от април. Разчетите обаче са остарели и вече не са актуални, категорични са от КЕВР.

    „Смятам, че обявяването на прогнозата за промяна на цените на газа 20 дни по-рано, не е подходяща и затова ще предложа да бъде променен срока. Иначе в обществото и бизнеса се нагнетява напрежение, което е неоснователно“, каза още Тодоров.

Окончателната цена на природния газ ще бъде приета на 1 април.

Източник: БНТ

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии