23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Кръгла маса за дигиталното неравенство на пазара на труда

Повече от половината от работодателите у нас вече търсят дигитално образована работна сила и в същото време едва 38% от заетите притежават само базови дигитални умения. Проблемът ще бъде тема на дискусия между работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации, организирана от Българската стопанска камара.

Анализ на потребностите от дигитални умения в 16 сектора показва, че само 19% от заетите покриват изискванията за дигитална компетентност на заеманата от тях ключова длъжност, докато 53% от работодателите търсят специалисти с напреднало ниво на основните дигитални умения, а 14% изискват високо специализирано ниво.

Целта на форума е чрез дискусия между експертите от различни обществени сфери да се представят измеренията на дигиталното неравенство в България и предизвикателствата за бизнеса и работната сила. Като важен резултат от дискусията се очаква да бъдат формулирани конкретни мерки и действия, които трябва да бъдат предприети от публичните институции, бизнес, НПО и социални партньори, за да се преобърнат негативните тенденции.

За участие са поканени мениджъри на предприятия, експерти от браншови организации, синдикалисти от КНСБ , представители на социалното министерство и на БАН.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии