8.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Културните дейци утре отново излизат на протест

На 6 декември от 12 часа културни дейци излизат на протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“. Участие ще вземат Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Съюзът на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Протестът ще започне пред сградата на Министерството на културата и ще продължи с шествие до сградата на Народното събрание.

Сред исканията на протестиращите са:

1. Да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.

2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.

3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии