31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Купуват щадящи Covid тестове за малките ученици

Служебните министри на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието и науката Николай Денков ще внесят още днес проект на постановление на правителството за осигуряване на 13 милиона лева за закупуването на безплатни щадящи тестове за COVID-19 за най-малките ученици, така че да се осигури връщането им в клас. Това стана ясно на пресконференциця на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата. Парите ще стигнат за осигуряването на тестове за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасно връщане на учениците в класните стаи. Децата ще се тестват два пъти седмично – например, в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан още на входа на училище. Така няма да не се налага карантинирането на цяла паралелка. Ако учителите нямат зелен сертификат, също ще могат да се възползват от тестовете. Желанието на властите е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Възможно е учебният процес да се възстанови и по-късно следващата седмица.

Ако масовото тестване на входа на училищата проработи и даде добри резултати, ще върнат в клас поетапно и по-големите ученици. Министърът на образованието Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новия подход. Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

От Националната мрежа за децата напомниха, че ако родители са против масовото тестване, те имат право да откажат тест за детето си и да го задържат вкъщи на онлайн обучение. От неправителствената организация обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа. От организацията са предложили този подход още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии