13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Лозана Василева: 70% от средствата за рибарство вече са договорени

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

70 процента от средствата по програмата за рибарство и аквакултури вече са договорени.

Това обяви във Варна заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева по повод Международния ден на рибарите и риболова.

Тя допълни, че страната ни е първата от ЕС, на която са одобрени измененията в програмата, свързани с мерките за компенсация на щентите от Covid-19:

„До момента  имаме 147 подадени заявления по трите схеми – за риболов, за аквакултури и за преработвателни предприятия. Приемът продължава да тече до трети юли.

Създали сме организация и вече първите проекти са в процес на оценка, нищо, че не е приключил приемът, това се прави за първи път. В момента сме променили условията така, че да се разглеждат проектите веднага след тяхното подаване. Целта ни е максимално бързо да извършим и плащанията“.

Квотата за улов на калкан за България през тази година е увеличена три пъти спрямо минали години, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури Галин Николов.

Той посочи, че квотата за страната ни е еднаква с тази за Румъния.

Николов допълни, че са започнали изследвания за запасите от различни риби в Черно море.

„Стартираха изследванията за запаса на цаца, запаса на калкан.

Предстои ни изследване за акулата. Предполагам, че от генералната комисия ще ни наложат изследване за барбун и други видове.

Много се радвам да чуя, когато рибарите ми казват, че са хванали скумрия, която смятаме, че е изчезнала от много години, но в последните години има уловена скумрия, което говори добре за нашето море и това, че ние се справяме“.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии