29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

9 формации влизат в новия Общински съвет

Ясно е разпределението на мандатите в Общинския съвет на Пазарджик. В неговия състав ще влязат нови формации, които изместват такива, които бяха представени в стария местен парламент.

Без промяна остават мандатите за съветниците, които са част от екипа на Тодор Попов. С името „Коалиция Тодор Попов за Пазарджик“ в предишния мандат те бяха 14, толкова ще са и сега, но под името Новото време.

Като две отделни групи БСП и коалиция „Благо Солов в съюз за Пазарджик“ имаха общо 9 съветника, след вчерашния вот, вече обединени в местната коалиция „БСП за България“ вкарват 7 съветника.

Ръст в броя на мандатите за ГЕРБ, които в новия мандат ще имат 9 човека, а в миналия те бяха 8. Атака остава извън Общинския съвет.

В него обаче с по двама съветника вкарват Местна коалиция Алтернатива на гражданите, партия „Български социалдемократи“, Движение България на гражданите, Глас народен, Движение заедно за промяна.

Един съветник ще има ДПС. В новия парламент ще има нови лица, ще има и съветници с дълъг стаж в пленарната зала. За всички тях вчера гласуваха 44 080 жители на община Пазарджик. 8 359 от бюлетините в урните обаче се оказаха недействители и така реална подкрепа за някой от кандидатите за съветници са дали едва 35 721.

От тези гласове обаче 1 192 са били с опцията „Не подкрепям Никого“. От полагането на клетва, пазарджишките общински съветници трябва да спазват Етичен кодекс, в който основните принципи са законност, публичност и безпристрасност.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии