21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Депутатите в удължена изборна ваканция до 6 ноември

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

За по-малко от два часа в сряда сутрин народните представители изчерпаха работата си и удължиха ваканцията си заради предстоящите балотажи за местна власт.

Минути преди 10 часа парламентарният звънец разпусна депутатите в почивка до 6 ноември, петък. Балотажът за местна власт в София и редица градове ще се състои на 3 ноември, неделя.

„За“ решението гласуваха 134 депутати, против бяха 8, въздържаха се четирима.

За близо два часа работа, Народното събрание успя да гласува прекратяването на пълномощията на двама народни представители. Депутат от 44-ото НС вече не е Лиляна Павлова от ГЕРБ, която става вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров също вече няма да е народен представител. 166 народни представители гласуваха неговата оставка, като „за” бяха 149 депутати, против 9, а въздържали се – 8. Сидеров беше кандидат за кмет на София, но на първия тур на изборите получи едва 6 244 гласа, или общо 1,44% от вота, с което отпадна от изборната битка за кметския стол в града.

След гласуването в пленарна зала, представители на „Атака“ възразиха, тъй като председателстващият заседанието Емил Христов не даде думата на Сидеров. На брифинг веднага след това Сидеров заяви, че напуска парламента заради чест и достойнство.

„Това е безпрецедентен случай, защото обикновено депутати, които са подавали оставка отсъстват от залата, както беше с предходния случай с Лиляна Павлова. Само че там сюжетът е друг. Тя напуска, за да отиде на добре платена позиция в международна банка. Аз напускам по причина – чест и достойнство. Дадох дума. Исках това да прозвучи от трибуната на българския парламент“, коментира Сидеров.

В изборната нощ, Сидеров, заедно с представители на партията си и кандидат за районен кмет, опита да нахлуе в столичната зала „Арена Армеец“ докато тече обработката на изборните книжа. Тогава Сидеров бе възпрепятстван от органите на реда. По закон по време на броене на бюлетините кандидати в изборната надпревара нямат право да присъстват.

За краткото си работно време в сряда, депутатите гласуваха и удължаване на срока на Временната анкетна комисия за НАП. Срокът бе удължен до 30 ноември. За времето на работа на комисията до момента са проведени четири заседания, в които са изслушани представители на ДАНС, Комисията за защита на личните данни, представители на Държавна агенция „Електронно управление“ и Апелативната специализирана прокуратура и на Специализираната прокуратура. Идеята е да бъдат поканени представители на Нотариалната камара, на Висшия адвокатски съвет и на други институции, за да се установи наличието на проблеми, свързани с ежедневната дейност, причинени от теча на данни на НАП.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии