29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Полицията е готова да реагира на сигнали за купуване на гласове

В неделя в България ще се избират кметове и общински съветници. Над 1400 са кандидатите в пазарджишка област. 1353 са мераклиите за местния парламент и 51 за общински кметове във всичките 12 общини. Най-много са желаещите да станат кмет на Пазарджик и Брацигово, където има регистрирани по 7 кандидати, в Сърница има само един кандидат за кмет на общината. Най-много кандидати за общински съвет има в Пазарджик -367, а най-малко в Сърница, където има само 2  листи с общо 18 кандидати.
За изборите се подготвят и служителите на МВР, които освен да пазят бюлетините и обществения ред, ще следят и да няма купуване на гласове.

На фона на новините от страната за проверявани и задържани за купуване на гласове, в пазарджишка област все още няма такива индикации, сподели за Телемедиа говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

Според закона наказанието за купуване на гласове е лишаване от свобода от една до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.
За склоняване да се гласува в полза на даден кандидат или партия също се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева. Организаторът на купен вот може да получи от една до седем години затвор и глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева, а ако той е служебно лице наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии