21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Сигналите за купуване на гласове зачестяват

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват. Поне 5 – 6 сигнала проверихме във вчерашния ден, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

Има задържани кандидати за местните избори в Несебър. В момента те са в районното управление и ще бъдат конвоирани до столичното следствие.

„Всеки един сигнал се докладва и в прокуратурата и всички действия се провеждат и под неин надзор. Постъпват и явни, и анонимни сигнали по отношение на всички участващи в изборите политически сили и всеки от тях се проверява“, допълни вътрешният министър. Той коментира и действията на прокуратурата по разследване на случаи в Несебър и Горна Оряховица, свързани с престъпления по изборните права на гражданите.

„Тази операция и процесуално следствени действия бяха проведени в съботния ден под надзора на специализираната прокуратура, КОНПИ и МВР. В хода на тези мероприятия се установи, че част от лицата, срещу които бяха насочени действията се ползваха с имунитет във връзка с предстоящите избори за местна власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, за да бъдат продължени тези процесуално следствени действия. Вчера му разрешиха, в момента лицата се намират в Районно управление Несебър, при областна дирекция Бургас и се очаква тяхното конвоиране до столичното следствие“, добави Младен Маринов.

Той отказа да оповести повече подробности, защото в момента тече следствие.

„Където има данни за престъпления, има досъдебни производства. Голяма част от сигналите са явно злонамерени, но няма как да не бъдат проверени“, уточни Маринов.

Според вътрешния министър схемите на купуване на гласове са най-различни.

„В тази предизборна кампания се натъкнахме на много случаи, които не стоят много сериозно в ситуацията, и на конкретни кандидати. Реагираме на всеки сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като съответна транзакция, има най-различни начини за купуване на вот, някои от които трудно могат да бъдат определени дали са купуване на вот, или предизборна кампания“, коментира още вътрешният министър.

Към момента в МВР не са получени сигнали за насилие над или от граждани по повод предизборната кампания.

„Има за палежи, свързани с конкуренция в малките населени места – но това са хора, които се конкурират и в живота, не само в кампанията“, допълни той.

По повод обявенията вчера във връзка с отпадането на мониторинговия доклад на ЕК за България, Маринов съобщи, че „след като ЕК казва, че ние сме изпълнили всички показатели и критерии по механизма, защо трябва да поставяме под съмнение решенията й. Ние сме по-самокритични от всяка друга държава в ЕС. Отивайки на европейска сцена, те не се самобичуват и защитават интересите на държавата си, това правя и аз. Това решение не е на партиен орган, а на ЕК. Смятате ли, че държавите-членки ще направят компромис със сигурността на целия ЕС“, завърши с въпрос темата вътрешният министър.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии