28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Метеорит в България и Румъния? Какво се знае за явлението

Метеорит стресна половин България и Румъния. Ярка светлина и тътен към 22:00 часа снощи изплаши хората. Първоначалната информация е, че става въпрос за метеорит, който се е взривил във въздуха. Къде е паднал метеоритът – все още не ясно.

Не се касае за инцидент, а за природно явление, видяно в различни части на България. Във Видинско се е чул и силен гръм. Хората в района го описват като взрив от бойлер или от газова бутилка.

Румънските власти са потвърдили снощи, че е паднал метеорит, който се е взривил още във въздуха. От полицията във Видин са започнали обходи в района веднага след тътена. Няма пострадали хора, нито са възникнали пожари. Само един сигнал е подаден до МВР за силния тътен жители на видинското село Гомотарци.

От Института по астрономия на БАН казват, че в Северозападна България е наблюдаван така наречения болид или падаща звезда с по-големи размери.

Явлението е сравнително рядко и може да се наблюдава и през деня. Големите болиди се движат със до 70 000 километра в час. Достигат високи температури и заради триенето в атмосферата се разрушават.

Първоначалните изчисления на търсачи на метеорити показват, че болидът е докоснал Земята.

От Института по астрономия казват, че всеки ден падат хиляди метеорити, а до Земята достигат тонове прах и изгорели частици от тях.

СНИМКА:БНР

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии