10.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Минимална присъда от 5 г. затвор за смърт на пътя

Шофьор, който причини смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, няма свидетелство за правоуправление, избяга от местопроизшествието или извърши произшествието на пешеходна пътека, влиза в затвора минимум за 5 години.

Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха окончателно след 8 часа и половина дебати. От днес до края на август народните представители са в лятна ваканция.

Депутатите приеха по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя.

Увеличиха санкциите за причиняване на смърт в катастрофа по непредпазливост от 3 до 8 г. лишаване от свобода, а при особено тежки случаи от 5 до 12 г. затвор.

Пияни и дрогирани зад волана, които убият човек на пътя, може да влязат в затвора за минимум 5 и максимум 15 години, а в особено тежки случаи ги грози лишаване от свобода от 10 до 20 години.

 „Считам, че е нужно от една страна да откликнем на обществените очаквания, но от друга да отговорим на обществено опасния характер на тези престъпления, тъй като същите зачестяват и все повече и все по-млади хора стават жертви на такъв род престъпления“, заяви Марин Маринов, ГЕРБ-СДС.

„Повишаване границите на наказанията не вършат работа, ако не бъдат застигнати извършителите на престъпленията по принцип. При тежки транспортни произшествия се установява, че водачът е употребил алкохол, наркотици, ами нека да видим тези наркотици как стигат толкова масово до хората“, допълни Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

Съдът може да отнеме в полза на държавата превозното средство, което е послужило за извършване на престъплението и е собственост на извършителя.

Депутатите премахнаха и задължителния досега „син“ талон за отнетите точки, като информацията от него вече ще бъде в специален регистър.

СНИМКА:БНР

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии