13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Минимална присъда от 5 г. затвор за смърт на пътя

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Шофьор, който причини смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, няма свидетелство за правоуправление, избяга от местопроизшествието или извърши произшествието на пешеходна пътека, влиза в затвора минимум за 5 години.

Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха окончателно след 8 часа и половина дебати. От днес до края на август народните представители са в лятна ваканция.

Депутатите приеха по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя.

Увеличиха санкциите за причиняване на смърт в катастрофа по непредпазливост от 3 до 8 г. лишаване от свобода, а при особено тежки случаи от 5 до 12 г. затвор.

Пияни и дрогирани зад волана, които убият човек на пътя, може да влязат в затвора за минимум 5 и максимум 15 години, а в особено тежки случаи ги грози лишаване от свобода от 10 до 20 години.

 „Считам, че е нужно от една страна да откликнем на обществените очаквания, но от друга да отговорим на обществено опасния характер на тези престъпления, тъй като същите зачестяват и все повече и все по-млади хора стават жертви на такъв род престъпления“, заяви Марин Маринов, ГЕРБ-СДС.

„Повишаване границите на наказанията не вършат работа, ако не бъдат застигнати извършителите на престъпленията по принцип. При тежки транспортни произшествия се установява, че водачът е употребил алкохол, наркотици, ами нека да видим тези наркотици как стигат толкова масово до хората“, допълни Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

Съдът може да отнеме в полза на държавата превозното средство, което е послужило за извършване на престъплението и е собственост на извършителя.

Депутатите премахнаха и задължителния досега „син“ талон за отнетите точки, като информацията от него вече ще бъде в специален регистър.

СНИМКА:БНР

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии