22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Министерството на електронното управление даде разяснения за обвиненията за изтеклите кодове на машинния вот

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с твърденията относно машинното гласуване.

Александър Йоловски – министърът на електроннното управление съобщи, че задачите на Министерството на електронното управление са две.

„То ще обхване ролята на министерството на електронното управление в този процес. Спрямо изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерство на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинното гласуване с изискванията на Изборния кодекс. Втората задача на Министерството във връзка с изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден“, каза Йоловски.

„На 9-ти октомври чрез жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще минат процедура за съответствие. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Института за стандартизация, партии, журналисти. На 13.10. е удостоверена методиката, на 20.10. експерти на ЦИК в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма“ са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот“, каза Йоловски.

„Присъствали са 4 парламентарно представени партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, кайто да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен“, подчерта министърът.

„На 23.10. представителите на партиите и коалициите са получили пълен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са представили на представителите на партиите основните изводи по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След приключване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.

Тук е мястото да се направи една важно уточнение. Сигурността се гарантира от следното: машините на практика работя като принтери. Отпечатват разписка, на която се вижда гласът на всяко един гласоподавател. Преди това СИК отчитат гласовете на подадените разписки. За пълнота искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата на Михаил Стойнов през септември съм му възложил той да изпълнява всички права на министъра във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества.“

Министърът съобщи, че заедно със заместник-министър председателя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще представят информацията на Председателския съвет.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии