6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Министър Василев каза, че пари има, и то много, само че те не могат да се харчат без актуализиране на бюджета

Умоляваме – направете бюджетна комисия и актуализирайте бюджета, пари има, нямаме право да ги харчим. Ако парламентът не го направи, до края на октомври ще се справим криво-ляво, каза финансовият министър Асен Василев, цитиран от 24 часа.
Без актуализация на бюджета ще има пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за септември, за октомври не е ясно, ще има пари за президентски и парламентарни избори, но няма да има за антикризисната мярка 60 на 40.

Парите за здраве ще бъдат на база на активиране на буфара, което означава министерства да останат без средства за изплащане на заплата. Това заяви след заседанието на МС министърът на финансите Асен Василев.

Той каза, че пари има, и то много, само че те не могат да се харчат без актуализиране на бюджета.

Затова заяви, че умоляват парламента да направи бюджетна комисия и да актуализира закона за бюджета на държавата.
Министърът на финансите съобщи, че на заседанието си кабинетът е приел доклад за касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие. Министър Василев съобщи, че приходите за шестте месеца са 24,758 млрд. лева или със 3,3 милиарда повече от миналата година.

Данъчните и неданъчните приходи, събирани от НАП и Агенция „Митници“ са с 3,6 млрд. лв. повече, има с 300 млн. по-малко постъпления от средства от ЕС.
24,6 милиарда са разходите, или това е 46,9% от годишните харчове. За шестте месеца има не дефицит, а излишък от 118,2 милиона лева. Предварителните данни за юли показвали, че излишъкът ще нарасне значително – до над 700 млн. лв.

Приходната част от бюджета се държи изключително добре, което се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация и отчасти на по-добрата събираемост, долу-горе 50 на 50%, заяви той.

До края на годината Василев очаква да се съберат допълнително 2 милиарда, като прогнозата включвала и тежка криза от COVID за два месеца. Ако няма тежка ковид криза тези приходи можело да бъдат над 2 млрд.

Защо при такава добра приходна част, която ни позволи да не теглим заем, се налага актуализация на бюджета, попита Василев и си отговори. В Закона за бюджета се фиксира както приходната, така и разходната част. „Даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, нямаме право да ги използваме за пенсии, за подкрепа на бизнеса, било за здравеопазване“.

Министърът направи преглед на разходите, които са правени тази година.

Източник: 24 часа

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии